Gastronomia może być eko – zmień konieczność bycia eko w swój znak firmowy

Gastronomia może być eko – zmień konieczność bycia eko w swój znak firmowy

Z każdej strony docierają nas słuchy o konieczności zmiany swoich przyzwyczajeń na bardziej ekologiczne i sprzyjające naszej planecie. Dotyczy to zwłaszcza produktów, które używane są bardzo często i do tego w zastraszająco dużych ilościach. Tak właśnie dzieje się w branży gastronomicznej. Coraz częściej i chętniej korzystamy z dań na wynos i jedzenia na mieście. Zmusza nas do tego tempo życia i z pewnością wygoda. Mając na myśli jedzenie na mieście, najczęściej wybieramy miejsca gdzie możemy zjeść stosunkowo tanio, a na przyrządzenie potrawy nie będziemy długo czekać. I to właśnie ta część branży ma największe możliwości do tego, aby bycie eko zamienić na swój znak firmowy.

Jednorazowe pudełka

Mając na myśli jednorazowe opakowania w gastronomii, pierwsze o czym pomyślimy to ekologiczne pudełka na wynos. Wybierając opakowania, które wykonane są z wysokiej jakości materiału, który jednocześnie jest w pełni biodegradowalny, zapewnimy, że podane w nich posiłki nie zmienią swojego smaku, a klient bez problemu doniesie je do domu, nawet na drugim końcu miasta. Jest to świetny wybór, który pozytywnie wpłynie na wizerunek naszej marki oraz dobro planety, ale nie jedyny który możemy podjąć.

Jednorazowa zastawa

Wiele barów oferuje nie tylko dania na wynos, a może przede wszystkim dania, które możemy skonsumować na miejscu. Bary szybkiej obsługi, czy popularne food trucki, czyli samochody oferujące jedzenie to już standard. Zwłaszcza w dużych miastach możemy spotkać także liczne budki i knajpki, które postawione w strategicznych punktach miasta, czy to w centrum, parku, czy blisko innych punktów zieleni miejskiej, oferują jedzenie na miejscu, gdzie zasiąść możemy gdziekolwiek chcemy, w miejscach dostępnych dla wszystkich. W takim przypadku nie pakujemy jedzenia na wynos, a podajemy je w tradycyjnej formie na talerzyku ze sztućcami. Zwłaszcza w dużych miastach, gdzie tempo życia jest bardzo szybkie, posiłek na świeżym powietrzu, na łonie natury, w parku, czy ogrodzie, jest przyjemnością. Zamiast jednak psuć obraz sielanki i podawać jedzenie na plastikowych talerzykach warto zamienić je na talerzyki i sztućce wykonane z otrębów pszennych, które oferuje producent opakowań. Po pierwsze oferujemy wtedy rozwiązania w pełni ekologiczne. Po drugie możemy wyróżnić się na tle konkurencji. Po trzecie taka zastawa jest bardzo ładna, a jej kolorystyka może zostać użyta w celu nadania naszej marce stylu eko, zgodnego z naturą, harmonijnego z otaczającym nas światem.

Papierowe kubeczki i słomki

Dopełnieniem ekologicznych rozwiązań będą oczywiście papierowe kubeczki i słomki, których to w tej branży zużywa się najwięcej.

Spójna pod względem materiałów i doboru kolorów zastawa do naszego baru, knajpki w miejskim ogrodzie, czy budki w parku zapewni nam rozpoznawalność i uczyni styl eko sposobem na zwiększenie sprzedaży. Styl eko nie musi być nudny, jeśli odpowiednio go wykorzystasz.

Dodaj komentarz