Niedoczynność tarczycy – dieta

Niedoczynność tarczycy – dieta

Niedoczynność tarczycy to schorzenie polegające na braku hormonów, które powinny być produkowane przez gruczoł tarczycowy. Objawy tej choroby są bardzo różnorodne i często uniemożliwiają szybkie jej rozpoznanie, w większości mylone są z innymi chorobami bądź też zwykłym zmęczeniem. W przypadku kobiet, niedoczynność występuje niemal pięć razy częściej, niż u mężczyzn. Co możemy zrobić by wspomóc nasz organizm w procesie leczenia?

Zmiana nawyków żywieniowych

Po postawieniu odpowiedniej diagnozy niezbędne będą modyfikacje, które musimy wprowadzić do swojej diety tak, by dopasować nowy styl życia do choroby, z którą nasz organizm musi walczyć. Oprócz suplementacji witaminami i zażywania rekomendowanych leków, w niedoczynności tarczycy niezwykle istotny jest sposób, w jaki się odżywiamy. W takim przypadku najodpowiedniejszy będzie jadłospis składający się z produktów bogatych w białko, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze, a także węglowodany z niskim indeksem glikemicznym.

Białko

Chudy drób, jajka, cielęcina, ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela wędzona, śledź) to niewyczerpane źródło białka, którego dostarczanie organizmowi jest jednym z najważniejszych zadań osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy, albowiem to właśnie dzięki dostarczaniu wystarczająco wysokiej zawartości białka, nasz organizm staje się bardziej wydajny a metabolizm wzrasta nawet o 25%. Pobudzająco na procesy metaboliczne działają także tłuszcze takie jak tran, olej lniany i oliwa z oliwek. Owe produkty dodatkowo wpływają regenerująco na kondycję włosów, które przy niedoczynności tarczycy bardzo często są osłabione i nadmiernie wypadają.

Węglowodany

Kolejnym istotnym elementem są węglowodany, których najpełniejszym źródłem są m.in. gruszki, jabłka, siemię lniane, orzechy, ziarna, pieczywo pełnoziarniste oraz warzywa. To pomoże w uniknięciu nagłych wzrostów wagi i zatrzymywania się wody w organizmie – glukoza do krwiobiegu uwalniać się będzie stopniowo i w związku z tym uwalnianie insuliny będzie łatwiej kontrolowane przez organizm.

Jod

Należy także zwrócić uwagę na ilości spożywanego jodu, gdyż to właśnie on odgrywa kluczową rolę w produkcji tyroksyny i trójjodotyroniny – hormonów tarczycy. Ważne, by dostarczać go w naturalny sposób – najlepszym rozwiązaniem będzie wzbogacenie diety nie tylko o, wspomniane już wcześniej, ryby, ale także owoce morza. Warzywa i owoce to także sposób na suplementację jodem, ale są źródłem dość niepewnym, ze względu na różnorodność miejsc uprawy warzyw czy hodowli zwierząt. Można jednak zwrócić uwagę na rodzaj spożywanej wody mineralnej, ponieważ niektóre opcje dostępne na rynku oferują opcje z większą ilością jodu.

Dieta to tylko dodatek

W leczeniu każdej choroby, podobnie jak w przypadku niedoczynności tarczycy, podstawową czynnością jest dobór odpowiedniej terapii farmakologicznej, jest to jednak schorzenie na tyle rozległe, że dzięki odrobinie silnej woli, za pomocą prostych czynności jak zmodyfikowanie codziennej diety bądź spożywania większej ilości wody i regularnym ćwiczeniom, możemy wspomóc nasz organizm i przyczynić się do jego szybszej regeneracji, a także lepszego funkcjonowania.

Dodaj komentarz