Każdy zna to wrażenie. Czasami czujemy bóle żołądka, niestrawność, zazwyczaj biegamy do łazienki. Wtedy w miejsce zmienić jadłospis sięgamy po suplementy, kropelki czy też zawiesiny. Przypadłości żołądka, stany dyspepsji oraz rozwolnienia są najczęściej spotykanymi kłopotami ze zdrowiem. Pomoże dieta łatwostrawna.
Dla kogo dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna polecana okazuje się we wszystkich stanach chorobowych, w których z uwagi na stan osłabienia organu albo całego ciała niezbędne jest stosowanie stylu oszczędnościowego. Posiada szerokie wykorzystanie w zakładach medycznych. Specjaliści od diety rekomendują jej używanie w: stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, schorzeniach infekcyjnych przebiegających z wysoką gorączką, w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy oraz jelit, zapalnych schorzeniach płuc, dolegliwościach krążenia płucnego (zawał), przy rozwolnieniach, w czasie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, u ludzi w wieku podeszłym.
Dieta lekkostrawna: zasady
Bazą tej kuracji odchudzającej jest zmniejszenie, nawet wyłączenie produktów spożywczych oraz pokarmów tuczących, smażonych oraz pieczonych w klasyczny sposób. Udowodniono niejako, iż długo zalegają one w organizmie, co zakłóca regularne opróżnianie żołądka czy też przesuwanie treści do kolejnych partii układu trawiennego. Unika się także jedzenia produktów spożywczych wzdymających oraz ostro przyprawionych czy też posiadających w składzie wiele włókna pokarmowego. Korzenia strączkowe wywołują gromadzenie się gazów w dolnych częściach jelit, co przynosi nadprogramowy dyskomfort. Zdecydowane w smaku zioła powiększają wytwarzanie soków żołądkowych, co przejawia oddziaływanie drażniące, a na dłuższą metę może skutkować nadkwasotą.
DIecie łatwostrawnej zmniejsz podaż błonnika pokarmowego
DIecie łatwo strawnej trzeba zredukować podaż błonnika pokarmowego, choć pewna zawartość owego elementu jest wymagana. Absorbuje on wodę, luzuje masy kałowe czy też rzutuje na ich racjonalne usunięcie. Błonnik pokarmowy da się zminimalizować albo uczynić go mniej drażniącym poprzez:
– wybór delikatnych oraz młodych jarzyn
– wybór dojrzałych owoców
– obieranie jarzyn oraz owoców ze skórki
– gotowanie albo blanszowanie surowców
– przecieranie poprzez sito czy też miksowanie preparatów
– podawanie przecierów czy też soków
– używanie oczyszczonych produktów zbożowych (pieczywo).